Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Ποιές οι διαφορές "blog" και "website";

Πολύς κόσμος αναρωτιέται ποιές είναι οι βασικές διαφορές ανάμεσα σε ένα ιστολόγιο-blog και σε μια ιστοσελίδα-website, εκτός βέβαια από τις εμφανείς διαφορές που όλοι μας έχουμε παρατηρήσει και που μέχρι πριν λίγο καιρό ήταν και οι καθοριστικές στη διάκριση και χαρακτηρισμό ενός ιστοτόπου.

Μέχρι πριν λίγο καιρό λοιπόν ο τρόπος σκέψης ήταν κάπως έτσι: Κεντρικό μενού με σελίδες τύπου "home", "άρθρα", "επικοινωνία" και όλο το περιεχόμενο πίσω από αυτά τα tabs ίσον ιστοσελίδα. Ανύπαρκτα "buttons" και όλο το περιεχόμενο περίπου να εμφανίζεται ανάλογα με τους περιορισμούς μας σε μια κεντρική (και πολλές φορές μοναδική) παράθεση ίσον ιστολόγιο.

Παραβλέποντας λίγο την τεχνική ορολογία και προλαβαίνοντας όσους δικαιολογημένα θα διορθώσουν ότι και το blog είναι μια ιστοσελίδα στην ουσία, σημειώνω ότι ο διαχωρισμός με τις λέξεις "website" και "blog" καθιερώθηκε έτσι ώστε να μπορούμε να τα ξεχωρίζουμε εύκολα σε μια συζήτηση και όχι τόσο με βάση τις τεχνικές ομοιότητες και διαφορές τους.

Μια ακόμα εμφανής διαφορά των δύο βασικών επιλογών που έχει ο χρήστης ήταν στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων η εξής: Η ιστοσελίδα παρουσιάζει επιχείρηση, οργανισμό, ενημέρωση, τέχνες κλπ και το blog είναι πιο προσωπικό και μοιάζει περισσότερο σε ημερολόγιο όπου συνήθως χρησιμοποιείται από άτομα που δεν έχουν και τις τόσες ιδιαίτερες γνώσεις που απαιτεί η δημιουργία ενός website.

Αναφέρομαι στο παρελθόν γιατί σήμερα και τα websites αλλά και τα blogs έχουν κλείσει την ψαλίδα των -οπτικών- διαφορών και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να μην μπορέσει κανείς να καταλάβει τη διαφορά με την πρώτη ματιά. Χάρη σε widgets, themes και tips που χρησιμοποιούν οι σημερινοί bloggers έχουν καταφέρει να μας μπερδέψουν όλους και να μας προκαλέσουν να προβληματιστούμε!
Γιατί να πληρώσω ώστε να αποκτήσω μια ιστοσελίδα για την επιχείρηση μου;
Μπορεί ένα blog να έχει το επαγγελματικό image που μου χρειάζεται;
Είναι ένα blog λειτουργικό όπως και ένα website;
Είναι μια ιστοσελίδα εύκολη στη διαχείριση όταν θέλω να παρουσιάζω προσωπικά μου θέματα;
Μπορώ να αλλάζω εύκολα την εικόνα του website μου;
Ποιο από τα δύο εξυπηρετεί καλύτερα το σκοπό μου;
Θα αφήσω να το σκεφτούμε λίγο καλύτερα μέχρι την επόμενη ανάρτησή μου, αλλά λίγο πριν κλείσω θα αναφέρω ότι ακόμα και οι μεγαλύτερες ιστοσελίδες στο ίντερνετ, έχουν διαθέσει ξεχωριστό χώρο για το δικό τους blog -ένα ή περισσότερα ανάλογα τους συντάκτες- και από την άλλη όλο και περισσότερα blogs αποκτούν το look και στήσιμο μιας ιστοσελίδας, ενώ παράλληλα τα "επαγγελματικά" ιστολόγια ξεφυτρώνουν σαν... τα μανιτάρια!

Σας μπέρδεψα; Μείνετε συντονισμένοι και θα λυθούν όλες οι απορίες σας!


1 σχόλια:

Προεδρος είπε...

και γώ αυτό είπα σε κάποιον που έχει ιστοσελίδα για την επιχειρήση του και απάντηση ήταν οι σοβαρες εταιρίες έχουν ιστοσελίδα όχι μπλογκ. τι να πώ και γώ η Relax FC που είναι σοβαρή ομάδα έχει ιστιολογιο

Δημοσίευση σχολίου

 
Bloggerized by Lasantha