Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Η σημασία των "tags" στο blog σας

Για τους περισσότερους -φαντάζομαι- bloggers η χρήση των "tags" ή αλλιώς ετικετών είναι ένας εύκολος τρόπος οργάνωσης ενός ιστολογίου και να σίγουρα κάνουν τη ζωή των επισκεπτών τους λίγο πιο εύκολη. Βάζοντας ετικέτες κάτω -ή επάνω μερικές φορές- στις αναρτήσεις τους, δίνουν τη δυνατότητα στον αναγνώστη επιλέγοντας τη συγκεκριμένη λέξη να φιλτράρει τα άρθρα ενός ιστοχώρου, φέρνοντας στο προσκήνιο αυτά που πιθανότατα τον ενδιαφέρουν περισσότερο. 

Ένα μέρος αυτών των bloggers χρησιμοποιεί tags για να γνωστοποιεί στις μηχανές αναζήτησης το αντικείμενο στο οποίο αναφέρεται η δημοσίευση του, κάνοντας έτσι τη διαδικασία αναζήτησης και εύρεσης από το χρήστη ευκολότερη και πιο στοχευμένη. Με αυτό τον τρόπο και ο αρθρογράφος αλλά και ο αναγνώστης διευκολύνονται και η πληροφόρηση διαδίδεται αποδοτικότερα, ξεπερνώντας πολλά από τα εμπόδια του τρομερού όγκου δεδομένων που μεταφέρεται καθημερινά μέσω του διαδικτύου.

Κάποιοι αναρωτιούνται πόσες λέξεις ή φράσεις είναι ικανοποιητικές και με τι κριτήρια μπορεί να γίνει ή επιλογή τους. Η προσωπική μου άποψη και συμβουλή είναι:
3 συνολικά λέξεις ως "tags" ή ετικέτες αν προτιμάτε, όπου η πρώτη θα περιγράφει το άρθρο γενικά και με βάση τη θεματολογία του blog σας ή το γενικότερο χώρο ενδιαφέροντος που ανήκει. Η δεύτερη να περιγράφει το θέμα της δημοσίευσης σας όσο είναι εφικτό να γίνει με μία μόνο λέξη και η τρίτη θα αναφέρεται σε κάποια πιθανή ιδιαιτερότητα του post σας.
Παράδειγμα: Ας υποθέσουμε ότι έχετε ένα blog στο οποίο ασχολείστε με θέματα μαγειρικής, ζαχαροπλαστικής και coctails. Γράφετε ένα άρθρο στο οποίο παρουσιάζετε μια συνταγή με κρέας και κάποια δυνατή κόκκινη σάλτσα. Στην ίδια ανάρτηση μιλώντας για καρυκεύματα κάνετε και μια σύντομη αναφορά στο τσίλι και την ιστορία του.

Σε αυτή την περίπτωση οι ετικέτες σας θα μπορούσαν να είναι: μαγειρική, κρέας, τσίλι.
 
Σημειώνω ακόμα, ότι η πρόταση μου δεν αποτελεί κανόνα και ούτε είναι απαραίτητο να περιορίζεστε. Είναι απλά μια δική μου προτίμηση που πιστεύω ότι έχει τα καλύτερα αποτελέσματα, τουλάχιστον στις δικές μου αναρτήσεις.

Κλείνοντας θέλω να αναφέρω ότι η επιλογή των λέξεων που θα χρησιμοποιήσετε ως tags-ετικέτες, δεν πρέπει να σας αγχώνει και σε καμία περίπτωση να μην αποσπά ιδιαίτερα την προσοχή σας, ενώ θα μπορούσατε να γράψετε ακόμα μια ενδιαφέρουσα ανάρτηση και να περιμένετε τα σχόλια των φίλων-αναγνωστών σας.

Λοιπόν; Εσείς θα χρησιμοποιήσετε "tags" στη νέα σας ανάρτηση;

1 σχόλια:

stavrosLost είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

Δημοσίευση σχολίου

 
Bloggerized by Lasantha