Στην εποχή μας η δημιουργία ενός blog χρειάζεται ελάχιστα λεπτά και η ανανέωση του περιεχομένου του είναι μια υπόθεση εύκολη και γρήγορη, καθώς δεν χρειάζεται να έχει κανείς ούτε καν τις βασικές γνώσεις προγραμματισμού για να μπορεί να κάνει αναρτήσεις σχετικά με τα προσωπικά του ενδιαφέροντα ή οποιοδήποτε αντικείμενο επιλέγει να μοιραστεί με τους αναγνώστες του.
Η αύξηση αυτή του αριθμού των blogs εκεί έξω και ταυτόχρονα η εμφάνιση όλο και πιο ενδιαφερόντων και ποιοτικών προτάσεων ανάγνωσης από τους σύγχρονους bloggers, έχει οδηγήσει σε μια μικρή συμφόρηση πληροφοριών και είναι πλέον απαραίτητη η οργάνωση τους έτσι ώστε να μπορούμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις στα ιστολόγια που μας ενδιαφέρουν, χωρίς να χανόμαστε κάνοντας συνεχείς επισκέψεις και άσκοπες αναζητήσεις για νέο περιεχόμενο.
Τη λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα τη δίνουν οι "RSS feeds" (Really Simple Syndication - Πολύ Απλή Διανομή).
Σχεδόν σε όλα τα σημερινά websites ή blogs υπάρχει κάπου μέσα στις ιστοσελίδες τους το γνωστό πορτοκαλί εικονίδιο που κλικάροντας το μπορούμε να εγγραφούμε στην αντίστοιχη ροή RSS, ώστε κάθε φορά που θα γίνεται μια νέα ανάρτηση, να ενημερωνόμαστε άμεσα λαμβάνοντας μια ειδοποίηση μαζί με ένα δείγμα του άρθρου που δημοσιεύτηκε και να επιλέγουμε αν θέλουμε να επισκεφτούμε το χώρο και να διαβάσουμε περισσότερα.
Για να διαβάσετε μια RSS feed χρειάζεστε έναν "RSS reader" που στην ουσία είναι ένα πρόγραμμα που διαχειρίζεται τις ροές που έχετε γραφτεί και σας παρουσιάζει ένα τακτοποιημένο και λειτουργικό αποτέλεσμα. Είναι κάτι σαν τα προγράμματα που διαβάζετε τα e-mails σας και σχεδόν σε όλες τις περιπτώσει θα βρείτε κάποια λύση δωρεάν.
Εγώ προσωπικά χρησιμοποιώ το "FeedDaemon" γιατί είναι δωρεάν, μου δίνει τη δυνατότητα να το έχω ελαχιστοποιημένο και να με ενημερώνει άμεσα για μια νέα ανάρτηση και έχει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστηκά που μου άρεσαν με την πρώτη ματιά, όπως προτάσεις για feeds που μπορεί να με ενδιαφέρουν, ποια blogs παρακολουθώ συχνότερα, ποια έχω να επισκεφτώ καιρό ή ακόμα και ποια δεν έχουν κάνει κάποια ανάρτηση τώρα τελευταία, μήπως και θέλω να τα διαγράψω και ακόμα βρίσκει τις RSS διευθύνσεις μόνο του και κάνει αυτόματα την καταχώριση ανάλογα με τις επιλογές μου.
Τα δυο βασικότερα πλεονεκτήματα του FeedDaemon όμως (εκτός από το ότι είναι δωρεάν) είναι ότι δίνει τη δυνατότητα να επισκέπτομαι τα blogs από το ίδιο του το περιβάλλον!... και είναι απολύτως συμβατός με το "Google Reader" που είναι η web based (βασισμένο σε εφαρμογή στο διαδίκτυο) επιλογή για όσους δεν θέλουν να κάνουν εγκατάσταση ενός προγράμματος. Είναι επίσης δωρεάν και έχει την υπογραφή της google, άρα δεν χρειάζεται να δημιουργήσετε λογαριασμό σε κανένα από τα δυο RSS readers.
Αν λοιπόν συμφωνείτε μαζί μου για τη χρησιμότητα των RSS feeds και σας αρέσει μαζί με τον πρωινό καφέ, κάνοντας ένα μόνο κλικ να έχετε την πλήρη εικόνα των όσων γράφτηκαν από την τελευταία φορά που ανοίξατε τον υπολογιστή σας, γραφτείτε και στη δική μας ροή ώστε να λαμβάνετε ειδοποίηση για νέα άρθρα που θα κάνουν τη χρήση του ίντερνετ πιο ευχάριστη και αποδοτική!
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου